GRÖN ÄRTSOPPA MED BACONCRISP

 
Ingredienser:
1 gul lök
600g gröna ärtor (förslagsvis Findus Ebba-ärtor, helt underbara!!)
1msk grönsaksfond
7dl vatten
1,5dl vispgrädde
vitpeppar
salt
 
Garnering:
1 pkt bacon
crème fraiche
 
Tillredning:
 
Riv löken tunt med ett rivjärn (det smakar mycket godare i soppa än hackad lök) och fräs sedan tills det blir mjukt och gyllene i grytan. Tillsätt sedan vattnet och grönsaksfonden och koka upp. När vattnet kokar tillsätt då ärtorna och låt koka i ca 15 min. 
Stek då undertiden baconskivorna. Jag brukar steka dem rätt hårt så de blir "knaperstekta". Låt sedan de stekta skivorna vila på hushållspapper som suger upp det överflödiga fettet. De kommer att bli lagom torkade tills det är dags att servera soppan. Krossa då baconet till små crisp-bitar.
Efter att ärtorna kokat i 15 min är det dags att ta bort soppan från plattan och mixa den. Jag använder mig av en stavmixer men det går även att mixa i en matberedare. När soppan är mixad ska den småputtra på låg värme. Tillsätt även grädde och låt koka i 15 min till.
 
Vid servering tillsätter jag en klick crème fraiche och baconcrispet. Jag älskar när sötheten från de gröna ärtorna möter saltsmaken från baconet. Haha låter nästan som en matkunnig person. Jag kan lova att jag inte alltid får till det ;)
 
BON APPETIT!